Полицијата досега укажуваше, отсега ќе апси за непочитување на мерките

Дополнителната заменик-министерска за внатрешни работи, Славјанка Петровска во вечерашното гостување на телевизија Телма рече дека полицијата досега им укажувала и ги предупредувала граѓаните за почитување на мерките за заштита од корона вирусот, а отсега ќе почне со репресивни мерки. -Секој кој нема да ја почитува мерката за самоизолација, ќе биде ригорозно казнет. Нема никој да биде поштеден. Бидејќи станува збор за загрозување на јавното здравје, полицијата апсолутно има право да ги лиши од слобода лицата кои нема да ја почитуваат мерката. Денеска еден сопственик на локал беше уапсен бидејќи продолжил…

Вечерва седница на Владата – Донесени се важни заклучоци

Владата на Република Северна Македонија на редовната 20-та седница го разгледа Записникот од Првиот состанок на Главниот координативен кризен штаб за обезбедување целосна координација во врска со спречување на внесување и ширење на Корона вирус COVID-19, одржан на 16 март 2020 година и согласно предлозите изнесени во расправата на седницата, ги усвои следните заклучоци: 1. Се задолжуваат Министерството за внатрешни работи, Центарот0 за управување со кризи и Министерството за здравство да ја разгледаат можноста преку соодветен начин сите лица кои се затекнати во своите викенд куќи за одмор и рекреација…